Què són els debats?

Els debats són reunions que es fan en col·laboració amb entitats, organismes o grups i que serveixen per plantejar temes filosòfics. Són activitats que no tenen continuïtat. 
 

Què és el "projecte de debats filosòfics"

El projecte dels "debats filosòfics" és una proposta per animar a les institucions i associacions a realitzar debats sobre qualsevol tema que interessi, amb metodologia filosòfica. Això implica la pràctica del diàleg coherent, planer, respectuós i assequible a tothom i seriós. L'EdF voldria contribuir a la difusió d'aquesta pràctica per tal que esdevingués un hàbit social arrelat en la nostra convivència.

    Les 17 raons que us poden animar a sol·licitar un debat filosòfic.

  • 1. En què consisteix un debat filosòfic? És una trobada per parlar d’algun tema d’interès general amb un mètode i uns objectius determinats.
  • 2. Quin és el mètode: Durant el debat es busca l’argumentació, la coherència i l’expressió d’idees respectables de forma ordenada i amable. S’assembla a una tertúlia pel que té d’espontani i popular però posa l’accent en la ponderació i coherència de les opinions. Aquest és el que nosaltres entenem per mètode filosòfic. En cap cas la participació en un debat filosòfic requereix una formació intel·lectual o nivell de maduresa determinat.
  • 3. Quins són els objectius? No es tracta d’arribar a cap conclusió o acord comú. Els objectius són:la pràctica del debat i el diàleg, la reflexió i la maduració personal i la dinamització cultural del col·lectiu.
  • 4. Qui pot assistir? Qualsevol persona interessada en aprendre i compartir les seves idees sobre el tema. No fa falta cap formació específica ni cap aptitud especial. La inquietud i el desig d’aprendre en companyia, és la motivació del filòsof.
  • 5. Quins temes es poden tractar? Qualsevol que els organitzadors proposin. Poden ser temes generals com ara la violència, la vellesa, la política, l’art,... o més personals com ara l’amor, el dolor, el desig, la família,... Normalment nosaltres, per començar, proposem el tema de la democràcia perquè pensem que és un tema que cal debatre a fons per tal d’enfortir la consciència cívica i política de la societat. També es poden proposar temes que interessin a un col·lectiu en un moment donat. Un debat sobre ecologia pot ser interessant si l’entitat organitzadora està en un poble afectat per una infrastructura polèmica, per exemple.
  • 6. Com es desenvolupa la sessió? Amb un primer plantejament breu (15 minuts com a màxim) per part d’algú de l’EdF i un debat obert on s’intercanvien les idees sobre el tema.
  • 7. Quines funcions fa l’EdF en el debat? L’EdF planteja el tema i procura garantir el desenvolupament ordenat de l’acte i assegurar la metodologia filosòfica. (Això significa que durant el debat les afirmacions s’han d’argumentar, buscar la coherència i expressar idees respectables.) A més la persona de l’EdF inicia, modera i tanca l’acte.
  • 8. Quant duren les sessions? Entre 1 hora i quart i 2 hores. Normalment amb una hora i mitja sol ser suficient.
  • 9. Qui pot sol·licitar la realització d’aquests debats? Qualsevol entitat o agrupació, ja sigui una administració, un club, una associació de veïns, una escola,....
  • 10. Què és l’EdF? Una escola de filosofia que té com a objectiu principal fomentar la recerca sincera del coneixement entre totes les persones. L’EdF no té cap adscripció política, religiosa o ideològica. L’EdF té un ideari i un pla d’activitats que podeu consultar la pàgina webwww.escoladefilosofia.rr.un. (ideari)
  • 11. Quina experiència té l’EdF en aquests actes?
  • L’EdF funciona des de l’abril de l’any 2003 i ha organitzat debats d’aquesta mena en diferents àmbits. Hem treballat la metodologia filosòfica i les tècniques de dinamització de debats oberts. Podeu veure el llistat dels actes de l’escola a la pàgina www.escoladefilosofia.rr.nu
  • 12. On es realitzen aquestes trobades. No cal cap local especial. A nosaltres ens agraden de forma particular els llocs públics o comuns ja que el nostre objectiu és dur la filosofia al carrer. Un bar, el casino del poble, el local de l’associació, un espai obert quan fa bon temps, una casa particular (depèn dels assistents), una aula, ... qualsevol lloc on hi capiguem i hi hagi condicions acústiques i de comoditat adients.
  • 13. Com s’organitzen? L’entitat organitzadora busca el local i pacta amb l’EdF el dia i l’hora. Publicita l’acte i s’encarrega de la infrastructura. (Pot ser tan simple com una persona encarregada d’ obrir i tancar el local)
  • 14. Quan pot ser adequat organitzat un debat filosòfic? Es poden instituir debats filosòfics de forma periòdica: tres a l’any, un al mes,... També es pot fer com un acte aïllat amb motiu d’una setmana cultural, d’una festa major, d’una celebració d’aniversari d’alguna entitat, com un acte més de l’agenda cultural de les institucions,...
  • 15. Quins avantatges comporta organitzar un debat filosòfic? a) Fomenta la participació de la gent. b) ajuda a la reflexió col·lectiva. c) potencia l’activitat crítica i creativa de les persones. d) genera moviments d’opinió i d’aprofundiment davant els temes comuns, e) educa les persones en el respecte, la tolerància, la diversitat ideològica i l’esperit de recerca compartida.
  • 16. Quant costa organitzar un debat filosòfic amb l’EdF? L’EdF no té una quota fixa i s’ajusta a les possibilitats de les entitats organitzadores. Accepta el que normalment es paga en cada cas per un acte d’aquest tipus i ho fa de forma gratuïta si l’entitat no ho pot pagar.
  • 17. Com es pot connectar amb l’EdF? Enviant un mail a l’adreça electrònica escoladefilosofia@gmail.com i deixant un nom i un telèfon de contacte, o bé a través de la persona que us ha fet arribar aquesta informació.
 

Debats que s'han fet

  1. Debat coloqui sobre "la democràcia" (Girona, 12/12/03)
  2. Coloqui filosòfic sobre "la pau". (Organitzat per la "Plataforma per la Pau" de Blanes) (Blanes, 22/01/04).
  3. Debat coloqui sobre "¿què significa ser d'esquerres?" (Girona, 13/12/04)
  4. Debat coloqui sobre "El nacionalisme: estat-nació: raó-passió?" (Girona, 14 de maig de 2004)
  5. Debat coloqui sobre "la democràcia". Banyoles, 14 de octubre de 2004.
  6. Coloqui filosòfic sobre "Pensar per a ser un mateix".Centre Cívic de Santa Eugènia. Girona. Dimarts, 6 d'octubre de 2004.
  7. Cafè-tertulia al Centre Cívic del Pla de Palau de Girona. Dins la campanya "Barri amable". Dilluns,15 de novembre de 2004. De 8 a 9'30 de la nit. Tema: "Civisme personal, civisme global
  8. Coloqui filosòfic sobre "La llibertat avui". Centre Cívic de Santa Eugènia. Girona. Dimarts, 25 de gener de 2005.
  9. Debat sobre "La constitució europea". Centre Cívic Pla de Palau. Girona. Dijous, 17 de febrer de 2005.
  10. Xerrada-coloqui sobre María Zambrano: poesia y filosofia. A càrrec de Carme Sunyer. Dimarts,12 de abril. Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona.
  11. Xerrada-coloqui sobre Filosofia d'Orient versus filosofia d'Occident. A càrrec de Josep M. Carbó. Dimarts,15 de novembre de 2005. Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona.
  12. Cafè tertúlia a Santa Eugènia: "La llibertat" Centre Cívic Santa Eugènia: Dimarts, 26 de febrer de 2008. A càrrec d"Irma Zaponi.
  13. Cafè tertúlia a Santa Eugènia: "Què hem de fer quan el cap vol una cosa i el cor en vol una altra?" Centre Cívic Santa Eugènia: Dimarts, 25 de març de 2008. A càrrec de Josep M. Carbó.
  14. Cafè tertúlia a Santa Eugènia: "L'amor" Centre Cívic Santa Eugènia: Dimarts, 29 d'abril de 2008. A càrrec d"Irma Zaponi.
  15. Cafè tertúlia a Santa Eugènia: "Del coneixement a la saviesa" Centre Cívic Santa Eugènia: Dimarts, 27 de maig de 2008. A càrrec d"Irma Zaponi.
  16. Xerrada sobre "L'home davant la mort: reflexions, pors, plantejaments,..." Centre Municipal d'Educació de Palafrugell. Dilluns, 27 d'octubre de 2008. A càrrec de Josep M. Carbó.
  17. Debat sobre "Som lliures?" en el marc de la XII Fira Alternativa del Maresme. 11 d'agost de 2006.
  18. Debate dins els cicle "Dissabtes de filosofia per a joves" de La Plana. 21 d'octubre de 2006.
  19. Xerrada-coloqui sobre "Què és i què no és l'Astrologia" a càrrec d'Albert Barbé. 16 de febrer de 2007 a la llibreria-cafè de Girona.
  20. Xerrada-coloqui sobre Walter Benjamim: "Del sentir al dir" a càrrec de Santi Vancells. 16 d'abril al centre cívic de Pla de Palau de Girona.
  21. Xerrada sobre "Les fases del desenvolupament humà" a càrrec de Josep M. Carbó. A l'Associació cultural "Vitraris" de Vidreres.
  22. Projecció de la pel·lícula "Atrapat en el temps" i col·loqui posterior al Centre d'Acollida de La Sopa. 20 de novembre de 2007
  23. Cafè tertúlia a Santa Eugènia: "Les preguntes de la filosofia" Centre Cívic Santa Eugènia: Dimarts, 29 de gener de 2008. A càrrec de Josep M. Carbó i Neus Baches.
  24. Projecció de la pel·lícula "Manolito Gafotas" i col·loqui posterior al Centre d'Acollida de La Sopa. 25 de novembre de 2008.
  25. "DIÒGENES" LA PEL·LÍCULA! Visionat del curt de Mateu Ciurana sobre la figura d'aquest filòsof i col·loqui. Centre Cívic de Sant Narcís el dimecres 29 d'abril de 2015