eSCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"


Fotografia d'en Francesc Carbonell. Amb permís

L'ENIGMA DE LA SIMPLICITAT

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA DEL MES DE MARÇ

La propera serà el dilluns 5 de març al punt de lectura del Centre Cívic de Sant Narcís de Girona sobre el tema "Creences i credulitat" Presentarà en Frederic. Començarem a les 8 i acabarem a 2/4 de 10.(Obert als membres de l'escola i convidats)

CAFÈ FILOSÒFIC

  • Dijous, 1 de març, a les 20h. al CC. Pla de Palau. Tertúlia filosòfica.
  • Diulluns, 12 de març, a les 20,15h al Cafè Context. (Pl. Pou Rodó de Girona) Tema: Som responsables de com som?
  • Dilluns, 19 de març, a les 18h a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. El tema s'escollirà a l'inici de la sessió.
  • Dimecres, 21 de març, a l'Espai Papyrus, La fàbrica de Celrà. Tema: "El sentit de la vida"

XERRADES - COL·LOQUI

  • Dimarts, 6 de març, a les 19h. al Centre Cívic Ter de Girona, Xerrada -Col·loqui sobre "Fins a quin punt és bo el que és normal?"
  • Dijous, 8 de març, a les 18,30h. a la biblioteca de L'Escala. Tema: "El paper de la dona al llarg de la història"
  • Dimecres, 14 de març, a les 19h. a la Sala Alexandria del Centre Espai Natura (Avda. Pericot, 26 de Girona), Xerrada -Col·loqui sobre "Què saps i què no saps de la ciència empírica?"
  • Dimarts, 20 de març, a les 19,30h. al Centre Cívic Ter de Girona, Xerrada del metge Josep Puig sobre el tema: "Qüestions bàsiques sobre la vida emocional" Hi haurà un col·loqui dirigit i moderat per en Josep M: Carbó.

CURSOS

  • Dijous, 15 de març, a les 20h. al Centre Cívic Pla de Palau de Girona, 5a. sessió del curs "Les preguntes de la vida" Tema: "Com expliquem l'inexplicable?" (Religió)

AULA D'ESTUDIS

  • Dimecres, 7 de març, a les 19,30h., a l'aula 4 del segon pis de la Casa de Cultura de Girona, quarta sessió de l'Aula d'Estudi. Comentarem un capítol 6 (La sombra y el yo enajenado) del llibre "Espiritualidad integral" de Wilber.