eSCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"
Fotografia d'en Francesc Carbonell. Amb permís de l'autor

Dins o fora de la gàbia. Només uns centímetres a l'espai, però un univers de diferències a la vida.

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA

Dilluns, 5 de novembre, a les 8 del vespre, al Punt de lectura del Centre Cívic Sant Narcís de Girona. Tema: Les relacions humanes: són sempre interessades? Presentarà en Gerard Carrió.

CAFÈ FILOSÒFIC
 • Dijous, 8 de novembre, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau de Girona. Tertúlia filosòfica.
 • Dilluns, 12 de novembre, a les 20,15h., al Cafè Context de Girona (Plaza del Pou Rodó). Tema: Les virtuts del vici.
 • Dijous, 29 de novembre, a les 20,15h., al Cafè Context de Girona (Plaza del Pou Rodó). Tema: Textos en context: “La teoria King Kong” Virginie Despentes.
XERRADES COL·LOQUI
 • Dimarts, 6 de novembre, a les 19h., al Centre Cívic Ter de Girona. Tema: Què és una bona persona?
 • Dimecres, 14 de novembre, a les 19h., a l'Espai Natura de l'Avinguda Pericot, 26 de Girona) Tema: És possible no jutjar?
 • Dijous, 15 de novembre, a les 18,30h., a la Biblioteca Municipal de L'Escala. Tema: Els motors de la nostra vida: motivacions i sentit.
 • Dilluns, 19 de novembre, a les 18h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners . Tema: Quan podem dir que una cosa és justa?
 • Dimecres, 21 de novembre , a les 18,30h. al Centre d’Acolliment i Serveis Socials de la Sopa de Girona. Tema: Com sabem que una cosa acaba bé?
CURSOS:
 • Dijous, 22 de novembre, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Curs " La saviesa de sempre. Segona sessió.
AULA DE FILOSOFIA PERENNE
 • Dimecres, 7 de novembre, a les 19h., a la Casa de la Cultura de Girona. Segona sessió. Consciència integral .

ACTIVITATS RECOMANADES:

  CALENDARI D'ACTIVITATS