ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"
Fotografia d'en Francesc Carbonell. Amb permís de l'autor

El sentit, ve donat o el posem nosaltres?

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA

Dilluns, 1 d'abril, a les 8 del vespre, al Punt de lectura del Centre Cívic Sant Narcís de Girona. Tema: El problema del mal. Presenta la Rosalia.

CAFÈ FILOSÒFIC
 • Dijous, 28 de març, a les 20,15h. al Cafè Context (Pl. Pou Rodó de Girona) Textos en context. David Van Reybrouck: Contra las elecciones.
 • Dijous, 4 d'abril, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Tema: Relació entre homes i dones.
 • Dilluns, 8 d'abril, a les 20:15h., al Cafè Context (Pl./ Pou Rodó de Girona) Tema: "El poliamor"
 • Dijous, 11 d'abril, a les 18:30h., a la Biblioteca Municipal de L'Escala. Tema: (L'escollim al començar la sessió)
XERRADES COL·LOQUI
 • Dimarts, 26 de març, a les 19,30 al Centre Cívic Ter de Girona. Dins la "Setmana de la felicitat": Tema: "Les felicitats tòxiques"
 • Dimarts, 2 d'abril, a les 19h., al Centre Cívic Ter de Girona. Tema: Com podem millorar la nostra democràcia?
 • Dimecres, 10 d'abril, a les 19h., a la Sala Alexandria de l'Espai Natura (Avda. Pericot, 26 de Girona) Tema: "Homes i dones: la difícil igualtat"

CURSOS:
 • Dijous, 25 d'abril, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Curs "La saviesa de sempre. Cinquena sessió. L'acceptació.
AULA DE FILOSOFIA PERENNE
 • Dimecres, 3 d'abril, a les 19h., a la Casa de Cultura de Girona, sessió de l'Aula de Filosofia Perenne. L'ètica integral.

ACTIVITATS RECOMANADES:

  CALENDARI D'ACTIVITATS