ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"


PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA DEL MES DE JUNY:

La propera serà el dilluns 19 de juny al punt de lectura del Centre Cívic de Sant Narcís de Girona sobre el tema "Les mentides" Presentarà la Rosalia. Començarem a les 8 i acabarem a 2/4 de 10.(Obert als membres de l'escola i convidats)

CURSOS

  • Dijous, 15 de juny, de 20 a 21,30h. al Centre Cívic Pla de Palau, novena sessió del curs "Les arrels de les nostres idees". Tema: “Valorem més la vulgaritat que l’excel·lència? La submissió que el poder?” Nietzsche

CAFÈ FILOSÒFIC

  • Dijous, 1 de JUNY, de 20 a 21,30h. al Centre Cívic Pla de Palau de Girona: Tertúlia filosòfica.
  • Dilluns, 12 de juny, de 20,15 a 21,45h. al Cafè Context (Pl. del Pou Rodó de Girona) Cafè filosòfic sobre el tema: "Qui diu el que està bé i malament?"
  • Dilluns, 22 de maig, de 20,15 a 21,45h. al Cafè Context (Pl. del Pou Rodó de Girona) Cafè filosòfic sobre dilemes ètics.

XERRADES - COL·LOQUI

  • Dimarts, 6 de juny, de 19 a 20,30h. al Centre Cívic Ter de Girona. Tema: "Manen més els homes o les dones?"
  • Dilluns, 19 de juny, de 18 a 19,30h. a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners: Xerrada Col·loqui sobre el tema: "La parella pot ser estimulant tota la vida?"
  • Dimecres, 21 de juny, de 19 a 20,30h. a l’Espai Natura, (Avda. Lluis Pericot, 26 Girona) Xerrada Col·loqui sobre el tema: “Què vol dir 'ser tu mateix'?”

AULA D'ESTUDI

  • Dimecres, 7 de juny, de 19,30 a 21h. 7ª. sessió de l'aula d'estudi sobre el llibre "Una teoría de todo" de K. Wilber. Cal portar llegit el capítol 5. "El mundo real" .

PROPOSTES D'ACTIVITATS PER A CENTRES CÍVICS I ASSOCIACIONS PEL CURS 2017-18

ACTIVITATS RECOMANADES