ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"
Fotografia d'en Francesc Carbonell. Amb permís de l'autor

FLUIR I CONFLUIR

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA

Dilluns, 3 de febrer, a les 8 del vespre, al Punt de Cultura del Centre Cívic Sant Narcís de Girona. Tema: La sanació prànica. Presenta en Santiago.

CAFÈ FILOSÒFIC
 • Dilluns, 27 de gener, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. Tema: (S'escull a l'inici de la sessió)
 • Dijous, 6 de febrer, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Tema: Què és l'amor?
 • Dilluns, 10 de febrer, a les 20:15h. al Cafè Context (Pl. Pou Rodó de Girona) Tema: La fidelitat en la parella. Què és i per a què serverix?


XERRADES COL·LOQUI
 • Dimarts, 4 de febrer, a les 19:15h.,al Centre Cívic Ter de Girona. Tema: Serveixen els partits polítics per als canvis que necessitem ara com a societat?
 • Dijous, 13 de febrer, a les 18:30h., a la biblioteca de L'Escala. Tema: Contes de saviesa.
 • Dilluns, 17 de febrer, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. Tema: Podem entendre'ns realment?
 • Dijous, 27 de febrer, a les 20:15h. al Cafè Context (Pl. Pou Rodó de Girona) Tema: Els drets dels animals segons la Marta Vericat. Dins l'activitat "X per Y"

 • CURSOS
  ESPAI DE CONSCIÈNCIA
  • Dimecres, 5 de febrer, de 19 a 20,30h. a la Casa de Cultura de Girona. Temes: Corrent: "Ioga Ashtanga de Patanjali, Bhakti hindú i Tantra" i metodologia: "Recitació de mantres"
  • QUADRE RESUM D'ACTIVITATS ANUALS


   ACTIVITATS RECOMANADES:

    CALENDARI D'ACTIVITATS