ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"
Fotografia d'en Francesc Carbonell. Amb permís de l'autor

L'estiu és força més que un lloc de pas...

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

PROPERES ACTIVITATS

REUNIÓ ORDINÀRIA

Dilluns, 7 d'octubre, a les 8 del vespre, al Punt de lectura del Centre Cívic Sant Narcís de Girona. Tema: La filosofia: l'art de créixer. Presenta en Josep M.

CAFÈ FILOSÒFIC
  • Dijous, 3 d'octubre, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Tema: Què ens fa humans?
  • Dimecres, 9 d'octubre, a la Sala Alexandria de l'Espai Natura (Avda. Pericot, 26 de Girona) Tema: Per decidir
  • Dijous, 10 d'octubre, a la biblioteca de L'Escala. Tema: s'escull a l'inici de la sessió.
  • Dilluns, 14 d'octubre, a les 20:15h., al Cafè Context (Plaça del Pou Rodó de Girona) Tema: Què pot fer millor un humà que una màquina?
  • Dilluns, 21 d'octubre, a les 18 h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. Tema: S'escull en iniciar la sessió.
XERRADES COL·LOQUI
  • Dilluns, 16 de setembre, a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. Tema: Per a què serveixen els ideals?
  • Dimarts, 1 d'octubre, al Centre Cívic Ter de Girona. Tema: Què és l'amor romàntic?
CURSOS:
  • Dijous, 17 d'octubre, a les 20h., al Centre Cívic Pla de Palau. Curs "La filosofia a través de les seves frases més conegudes". Primera sessió.
ESPAI DE CONSCIÈNCIA:

ACTIVITATS RECOMANADES:

    CALENDARI D'ACTIVITATS