ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"

brújula

Imatge cedida per en Francesc Carbonell

El plaer de fruitar conjuntament

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

COMENÇA UN NOU CURS

ACTIVITATS DELS MESOS DE SETEMBRE I OCTUBRE DE 2021

Un nou curs de l'Escola de Filosofia comença a caminar. Aquest any la tristesa per la mort d'en Frederic, que ens havia acollit i promocionat des del seu Cafè Context, ho envaeix tot.

El seu record és un estímul i així, un any més, us presentem les propostes de treball. Veureu que l'activitat s'aprima i que la intenció és anar baixant el ritme de propostes.

L'esperit és el mateix de sempre: ajudar-nos en la recerca sincera de la veritat des d'on som i amb humilitat i atreviment.

Continuem amb els debats filosòfics, les xerrades tertúlia i un seminari. Els debats són sessions per parlar de temes que parteixen de les opinions dels assistents. Les xerrades, en canvi, comencen amb una exposició magistral i després es debat el tema. El seminari d'economia social i sostenible el fem entre tots a partir de documents escrits i visuals. Esperem que les propostes us resultin interessants.


XERRADA TERTÚLIA:
 • Dilluns, 20 de setembre, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, DEBAT FILOSÒFIC. Tema: Entre el borreguisme i el negacionisme.
 • Dilluns, 4 d’octubre, a les 20:00h per Zoom en aquest link. REUNIÓ ORDINÀRIA DE L’ESCOLA. Tema: La filosofia en temps de crisi. Per a què serveix?
 • Dimarts, 5 d’octubre, a les 19:15h, al Centre Cívic Ter de Girona, DEBAT FILOSÒFIC. Tema: Informació, coneixement, saviesa: quants tipus de saber hi ha?
 • Dijous,21 d’octubre, a les20:00h. al Centre Cívic Pla de Palau de Girona. CICLE DE DEBATS D’ÈTICA. Tema: Pandèmia i control social. Quins són els límits?
  DEBATS:
 • Dilluns,18 d’octubre, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners, CAFÈ FILOSÒFIC. Tema: S’escull entre tots al principi de la trobada.
 • CURSOS:
 • Dissabte, 16 d’octubre, de 12:30 a 14:00h, al Centre CívicPla de Palau de Girona, SEMINARID'INTRODUCCIÓ A L'ECONOMIA DEMOCRÀTICA, SOSTENIBLE I SOCIAL QUENECESSITEM. Tema: Mirada general al seminari i a la situació de l’economia mundial.

 • ACTIVITATS RECOMANADES:   CALENDARI D'ACTIVITATS

 • >