ESCOLA DE FILOSOFIA "EL POU"

brújula

Imatge cedida per en Francesc Carbonell

L'horror de la bellesa; la bellesa de l'horror

PRESENTACIÓ

L’escola de filosofia pretén ser un instrument per a ajudar a la reflexió filosòfica. La filosofia és una recerca, i la premissa bàsica d’aquesta escola és que les persones tenim una enorme capacitat potencial de coneixement que necessita ser estimulada i desenvolupada.

També partim de la creença que el coneixement no necessàriament ha de venir de persones que el posseeixen i l’imparteixen de forma sistemàtica, sinó que hi ha un camí de recerca que es fa a partir del que som i sabem. La voluntat de fer-lo és imprescindible i el treball conjunt amb altres persones que tenen el mateix anhel pot accelerar-lo i potenciar-lo.

En aquest sentit, l’enfocament de l’escola és socràtic: la llavor del coneixement és dins nostre esperant ser despertada i la comunitat de recerca és un dels mitjans per fer-ho.

L’escola de filosofia és una escola elemental en el sentit que no és per a especialistes. És per a tothom, principiants o experts ja que qualsevol persona que vulgui créixer en el coneixement a partir de les seves pròpies preguntes té un camp ampli per a desenvolupar-se a partir d’on és. Partim de la situació de cadascú, dels seus dubtes, coneixements, creences i opinions pròpies, i les sotmetem a l’estudi o crítica dels altres. Fem trontollar la nostra filosofia per estimular-la, per desvetllar-la, per no quedar estancats en les idees que en algun moment vam adquirir o ens van ser útils i que ara potser ens van petites o ja no serveixen.

L’escola de filosofia no té cap adscripció política, religiosa o ideològica; només el compromís en la recerca de la veritat. L’amor (filos) i la saviesa (sofia) són les úniques guies de l’escola.

L’escola té un ideari on exposa les premisses bàsiques pel que fa a objectius, mitjans i activitats.

L’escola pot oferir qualsevol activitat que contempli aquest context. Poden ser cursos d’introducció a la filosofia més o menys llargs. Poden ser cursos introductoris de 20 o 30 hores o bé cursos especialitzats en política, ètica, teoria del coneixement, psicologia, metafísica, … També poden ser xerrades, col·loquis, taules rodones, cafès filosòfics, sessions d’estudi respecte algun tema d’actualitat o d’interès perenne; poden ser lectures col·lectives, sessions de divulgació d’autors, activitats, etc…

L’escola pot oferir també assessorament filosòfic a persones, grups o institucions.

ACTIVITATS DELS MESOS DE NOVEMBRE I DESEMBRE


XERRADES FILOSÒFIQUES:
 • Dimarts, 2 de novembre, a les 19:15h, al Centre Cívic Ter de Girona, DEBAT FILOSÒFIC. Tema: Cal obeir l'autoritat?
 • Dilluns, 8 de novembre, a les 20:00h per Zoom en aquest link. REUNIÓ ORDINÀRIA DE L’ESCOLA. Tema: Els valors: què són, quins són i n'hi ha de millors que altres?
 • Dilluns,22 de novembre, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. Tema: Què podem i què no podem canviar de nosaltres mateixos?
 • Dilluns, 13 de desembre, a les 20:00h per Zoom en aquest link. REUNIÓ ORDINÀRIA DE L’ESCOLA. Tema: Els lideratges que ara necessitem
 • Dimarts, 14 de desembre, a les 19:15h, al Centre Cívic Ter de Girona, DEBAT FILOSÒFIC. Tema: Com s'aconsegueix el canvi social?

 • DEBATS:
 • Dijous,18 de novembre, a les 20:00h. al Centre Cívic Pla de Palau de Girona. CICLE DE DEBATS D’ÈTICA. Tema: Ciència i opinió. Què sabem i què podem saber?
 • Dijous,16 de desembre, a les 20:00h. al Centre Cívic Pla de Palau de Girona. CICLE DE DEBATS D’ÈTICA. Tema: Vivim en democràcia o en oligarquia?
 • Dilluns,20 de desembre, a les 18:00h., a la Biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farners. CAFÈ FILOSÒFIC. El tema s'escull a l'inici de la sessió.

 • CURSOS:


  ACTIVITATS RECOMANADES:   CALENDARI D'ACTIVITATS

 • >